Viața este scurtă!N-o mai micșora și tu!

vineri, 4 martie 2011

„Nu am știut!”, „Nu am vrut!”

     De ce ne pare rău abia după ce am săvârșit ce nu este bine? De ce nu putem să realizăm dinainte că ceea ce urmează să facem nu este bine? Mereu scuza noastră este: „Nu am știut!”, „Nu am vrut!” etc. etc. Să lăsăm aceste scuze penibile și să încercăm să și mai gândim inainte de a săvârși un lucru. Dacă nu ști, întreabă! Sunt mulți care te vor ajuta! Doar cere ajutorul! 
    A fost odată un băiat cu un caracter foarte urît. Tatăl lui i-a dat într-o zi un săculeţ cu cuie şi i-a spus să bată cîte un cui în uşa grădinii, de fiecare dată cînd îşi pierde cumpătul şi se ceartă cu cineva sau face un lucru rău.
    În prima zi a bătut 37 de cuie în uşă. Săptămînile ce au urmat a învăţat să se controleze şi numărul cuielor bătute în uşă s-au micşorat de la o zi la alta. Descoperise că este mult mai uşor să te controlezi, decît să baţi cuie într-o uşă. În sfîrşit, a venit ziua în care băiatul nu a mai bătut niciun cui în uşă. Prin urmare, s-a dus la tatăl lui să îi spună că nu a mai bătut niciun cui în această zi. Tatăl i-a spus atunci să scoată un cui din uşă pentru fiecare zi care trece, în care nu îşi pierde răbdarea. Zilele au trecut şi, în sfîrşit, băiatul a putut să îi spună tatălui că a scos toate cuiele din uşă.
     Tatăl l-a condus pe băiat pînă în faţa uşii şi i-a spus : „Fiule, te-ai purtat foarte bine, dar priveşte cîte găuri sînt în uşă! Nu va mai fi niciodată ca înainte. Cînd te cerţi cu cineva şi cînd îi spui lucruri urîte, îi laşi o rană ca acaesta... poţi înfige un cuţit într-un om şi să îl scoţi imediat, dar rana va rămîne pentru totdeauna. Nu are importanţă de cîte ori te vei scuza, rana va rămîne. O rană verbală face la fel de rău ca şi una fizică”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu