Viața este scurtă!N-o mai micșora și tu!

marți, 22 februarie 2011

Biserica Sfinții Arhanghelii Mihail și Gavriil, Somova


Cu toții știm că temeliile creștinismului românesc s-au pus pe meleagurile dobrogene prin propovăduirea Sfântului Apostol Andrei. Cu toate că acest lucru se petrecea pe la mijlocul secolului I, toți locuitorii de pe teritoriul patriei noastre s-au străduit să păstreze vie amintirea lui Hristos. Acest lucru este adeverit de credința statornică în fața prigonitorilor păgâni, prin nenumăratele monumente arheologice, prin mulțimea mucenicilor romani, fiecare sat iși avea propia ei casă de rugăciuni, lucru atestat de nenumărate documente.
Satul Somova a fost menționat pentru prima dată pe o hartă austriacă din anul 1790. La început era un sat sărăcăcios, activitatea general a sătenilor fiind doar pescuitul. O bună perioadă de timp acest sat a fost lipsit de un locaș de cult, însă prin învoire de la curte otomană, aceștia au obținut privilegiul de a-și construi o mică biserică în care să se poată aduce jertfă lui Dumnezeu. Acest lăcaș de cult era doar o simpla casă învelită cu stuf, pereții erau din nuiele iar pe jos nu erau nici macar o scandura, fiind cât mai adanc sapată în pământ. De turnuri, clopot sau toacă nici nu se mai punea problema. Această situație era impusa de otomanii, deoarece aceștia nu vroiau să fie bisericile noastre mai frumoase decât geamiile lor.
Însă, în anul 1873, prin intervenția unui consătean care avea trecere în fața stăpânirii otomane, sătenii au obținut acordul ca să-ți ridice o biserică. Aceasta a fost terminată în anul 1878, fiind sfințita în anul 1883 de către protopopul Rășcanu, iar în anul 1889 lucrarile au luat sfârșit prin tencuirea exteriorului.  Intre anii 1902-1906 biserica, sub conducerea preotului Catană, a fost înzestrată cu o frumoasa catapeteasmă, strănii, scaun arhieresc, amvon , acoperișul a fost refăcut, ușile și geamurile au fost înlocuite cu unele din stejar, curtea biserici fiind împrejmuită. 
În cartea parohială găsim o mica descriere despre această biserică:”Biserica umple ochii de farmec și inima de admirație, făcând pe om să uite deșertăciunele lumești și să se gândească numai la viața de veci și la răspunderea faptelor de pe pământ”.
În decursul următorilor ani, biserica a beneficiat de mai multe reparații însă, în urma cutremurului din 1940, aceasta a fost închisă pentru reparații.
Slujitori în această biserică au fost pe langă Pr. Catană, mai sus amintit, și Pr. Protopop Ion Donescu care a condus biserica timp de 30 de ani. Printre alți slujitori mai amintim și pe Pr. Mihai Blănaru și Pr. Dumitru Torino.
Din anul 1998 paroh este actualul consilier Episcopal pe probleme administrative, Pr. Popa Artene Constantin. Acest evlavios părinte, prin devotamentul său și munca sa asiduă, a adus schimbări foarte importante parohiei Somova. Printre multele îmbunătățiri merită amintite următoarele: în anul 2002 s-a ridicat un praznicar, în anul 2007 a luat ființă un nou cimitir înzestrat cu o frumoasă capela, în anul 2009 s-a schimbat acoperișul biserici, în anul 2010 biserica a fost dotată cu un sistem de încălzire, însă cea mai importantă realizare a acestui an a fost restaurarea catapetesmei, a iconostaselor, a amvonului și a scaunului arhieresc, toate fiind imbricate in foiță de aur.
Programul slujbelor este următorul: Duminica și sărbătorile legale se săvârșește Sfânta Liturghie iar în fiecare Vineri se săvârșește Sfântul Maslu. Însă daca doriți să vizitați frumoasa Biserică sigur veți găsi pe cineva care să vă deschida ușile bisericii!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu